År 2012 fejrede Jørgen Kofod 35 år's jubilæum hos Øens Musikanter:
Gøgleren i den Bornholmske musikverden.
 

 

Billedgalleri

  Jørgen Kofod blev fejret, da den musikalske forening Øens Musikanter forleden holdt generalforsamling med efterfølgende spisning og hygge i Kontakthuset i Aakirkeby.
  Den 73-årige spillemand blev udpeget til æresmedlem i anledning af hans 35 års jubilæum hos Øens Musikanter som Jørgen Kofod var med til at starte.
  Øens Musikanter startede da Jørgen var kapelmester i Brændesgårdshaven. Der kom flere og flere musikere til: "Vi havde det så godt sammen, så vi blev enige om at  danne en orkester-forening der kom til at hedde Øens Musikanter," siger Jørgen Kofod.
  Hjemme hos Jørgen Kofod i Smallesund er blandt andet Niels Erik Kofoed, musikalsk leder og  kasserer, bestyrelsesmedlem Vita Larsen og formand for foreningen Gitte Poulsen.
  Musikken har altid været Jørgen Kofods et og alt. Han spiller både harmonika, banjo og guitar, men i Øens Musikanter spiller han for det meste guitar. Gruppen tæller omkring 15 aktive medlemmer, der ofte mødes i Kontakthuset i Aakirkeby for at spille, underholde, feste og hygge sig sammen, ofte sammen med andre musikgrupper fra øen.

Dansant i Kløven
Det var Jørgen Kofods mor, Lilly Kofod, der lærte Jørgen og to af hans tre brødre at håndtere instrumenterne.
  Min mor var uddannet i baptisternes ungdomskor og orkester. hun kunne spille på alt. Hun var en dygtig harmonikaspiller. På den måde kom jeg, mine brødre og min mor meget ud at spille sammen.
  I Kløven i Klemensker skabte familien lørdag aften et dansested, hvor familieorkestret Kofods Orkester spillede op til dans. Der blev kun serveret kaffe og sodavand - og så festlig musik.
  Min mor spillede kun frelsermelodier i starten men efterhånden lærte alle de andre som >>Frelser-pigens sang<< fortæller Jørgen Kofod med et smil.
  Danseforeningen Kløvens Venner havde 1.700 medlemmer og så var der alle de mange andre, der valfartede til træskoballet.
  Efter fem år så man ikke anden udvej end at lukke stedet. Ved midnatstid væltede det ind med flere hundrede i beruset tilstand, når værtshusene ude på øen lukkede, stedet fik efterhånden øgenavnet >>Sankt Pauli<<. Til sidst blev det slet ikke til at styre for familien.


Jørgen og hans mor Lilly Kofod spiller op til dans i Nylars Forsamlingshus.

Kapelmester
I 1966 ringede Ipsen fra Brændesgårdshaven, der nok kunne se, at det var en god ide at hyre Kofods Orkester, der kunne trække så mange danseglade mennesker til.
  I 30 år var Kofods Orkester med Jørgen som kapelmester meget populære i Brændesgårdshaven. Den gang kom der mange mennesker, både unge og ældre. På sådan en danseaften, så måtte de lukke af, for der var komet 1.500, husker Jørgen Kofod.
  Mig og Pappa Bues Orkester, var de sidste orkestre i Brændesgårdshaven, der sluttede af med maner.
  Nu havde Jørgen spillet her i 30 år, og helbredet var begyndt at drille lidt, så det var på tide at holde op, syntes han.
  Ved siden af musikken arbejdede han i talrige år inden for brolæggerafdelingen i Rønne Kommune. Det var tit hård kost, ikke mindst da Jørgen blev bedt om at køre sneplov om vinteren. Han kunne godt blive ringet op kl. tre om natten, når der var snestorm, og han lige var kommet hjem efter et spilleaften på 6-7 timer. Så blev det ikke til meget søvn den mat.
  Der er stort set ikke det sted på øen eller i de musikalske sammenhæng, hvor Jørgen ikke har optrådt. Han har indspillet adskillige melodier, samarbejdet med kendte Ole Erling, Frank Olsen og har modtaget en sølvkassette for 25.000 solgte bånd.

Musikken intakt
 I 2006 blev Jørgen Kofod ramt af en voldsom blodprop i hjernen. Meget af orienteringsevnen røg sig en tur og han blev blind på det ene øje, men det viser sig - til hans egen og lægernes store undren - at musikken stadig var der.
  Orienteringsevnen var væk, og jeg så spejlvendt. Min kone og huset kunne jeg kende igen, men jeg havde svært ved at finde hjem, fortæller Jørgen Kofod.
  Jørgen kunne ikke komme nogen steder, da han ikke kunne køre bil mere, men det mente spillevennerne fra Øens Musikanter ikke, så de kom og hentede ham til deres musikalske samspil.
 Det viste sig at jeg stadig kunne huske 500 tekst- og melodier! Så sagde jeg til Rigshospitalet: Hvad er det for noget? Jeg kunne knapt nok genkende mit hus. ja det er godt med dig, musikken og teksterne har du lært for 50 år siden, lød svaret.
  Han er glad for, at han stadig har musikken, vennerne og de mange dejlige oplevelser, det fører med sig. Musik gør alle mennesker glade siger Jørgen Kofod.

 


Jørgen Kofod er stadig aktiv inden for musikken både hos Harmonika Horrana, på Nylars Plejecenter og Øens Musikanter. På billedet er han sammen med:
Niels-Erik Kofoed, musikalsk leder og kasserer, bestyrelsesmedlem Vita Larsen og formand Gitte Poulsen fra Øens Musikanter.

 Gøgler
  Jørgen har været med til at gøre mange mennesker glade gennem hans musik og gøgl, til sommerfester, forsamlingshuse og privatfester, alle kender "Jørgen Kofod".
  Jørgens varemærke er >>Motorcyklen<< som han har spillet utallige gange og så er der "Perleporten" det er også en af de melodier Jørgen er meget glad for.


Øens Musikanter der spiller til Harmonika Horrana's Danseaften med Jørgen Kofod på banjo.

Liv og glade dage
Hver 14. dag øver harmonikagruppen Øens Musikanter på Østre Skole i Rønne, men musikanterne, både mænd og kvinder, benytter sig også flittigt af Kontakthuset i Aakirkeby, hvor de ofte samles og har mange arrangementer. Øens Musikanter inviterer ofte andre musikgrupper på øen til musikalsk samvær og danseaften i Kontakthuset.
  Der er altid venteliste, fortæller Vita Larsen, bestyrelsesmedlem og harmonikaspiller. Så nu har vi bestemt, at vi laver to fester, forår og efterår, i stedet for en, for der er så mange, der vil være med.
  Hos Øens Musikanter er der plads til alle. Musikalsk niveau diskuterer vi ikke så meget. Vi siger der er plads til alle. De kan i hvert fald prøve at være med, siger Gitte Poulsen formand for Øens Musikanter
  Vi øver på fuld kraft for tiden da vi er engageret til at spille til sommerens harmonikatræf i Hasle, hvor gruppen skal underholde med en halv times dansemusik.


Billedet er fra åbningen af Harmonikatræf i Hasle 2012.

Øens Musikanter syntes, at harmonikaen skal bruges meget mere og i flere musikalske sammenhæng. For harmonikaen er et instrument, hvor man i samspil med andre  hygger  sig om den fælles interesse nemlig "Musikken".

 
Musiktræf i Knudsker Forsamlingshus.

 


Harmonika Horrana's fjerde kassettebånd.

 


Jørgen Kofod 70 år's fødselsdag.


Jørgen og Birthe Kofod

 

Bornholms musikalske Godfather:-
Jeg er mere gøglernatur end musiker


Frank Olsen overrækker sølvkassetten til Jørgen Kofod,
til højre ses Birger Kofod.




Øens Musikanter 2014


2.oktober 2014 fejrede Jørgen Kofoed sin 75 år's fødselsdag, samme dag blev han æresmedlem i "Harmonika Horrana"

 

Musik-venner

Torsdag den 2. oktober 2014 fyldte Jørgen Kofoed 75 år det syntes nogle musik-
venner fra Harmonika Horrana at de ville ønske ham tillykke med. Kl. ca. 19.00 ringede
Jørn-Ole Pedersen, Kjeld Pihl, Christian Petersen, Tom og Jan Falk på døren i
Smallesund 16 i Rønne.
Formand for Harmonika Horrana Jørn-Ole Pedersen ønskede Jørgen tillykke med
fødselsdagen, bestyrelsen havde besluttet at Jørgen Kofoed skulle udpeges som
æresmedlem, Jørn-Ole sagde, du er altid glad og positiv sætter liv og glæde omkring dig.
De første år i Harmonika Horrana havde foreningen ikke noget sang og forstærker-
anlæg, men det havde Jørgen, så det fik man lov at låne.
Jørgen er altid den der stiller op når der skal ske et eller andet, skal der spilles på
plejehjem, danseaften eller Sildefesten i Hasle som, Harmonika Horrana har spillet til i
30 år, er noget særligt da beboerne fra plejecentret i Hasle kom, skulle de altid høre
"Motorcyklen" som er et af Jørgens varemærker inden for musikken.
 
Jørgen Kofoed og Jørn-Ole Pedersen formand for Harmonika Horrana
Harmonikafestival
Jørgen har været til harmonikafestival som er noget af en oplevelse både i Hasle,
Lundeborg og Jyderup.

Der kunne skrives meget om Jørgen Kofoed men jeg tror vi slutter her.

 
Rejse med Harmonika Horrana
Näas Dragspelsklubb er en venskabsklub i Sverige. Jørgen er altid med på
rejser sammen med Harmonika Horrana. En af de første ture til Sverige
glemmer Jørgen aldrig, der fik de lov til at spille i en forlystelsespark der
hedder "Liseberg". Det var en stor oplevelse.
Brdr. Lindkvist som er nogle kendte harmonikaspillere i Sverige, havde lige spillet på samme scene som  Harmonika Horrana skulle.
Der har været mange sjove oplevelser,
Näas Dragspelsklubb har besøgt Bornholm og vi har besøgt dem.


Besøg hos Näas Dragspelsklubb i Sverige 2004.

 
             
   
Harmonika Horrana på den store scene til Træf i Jyderup 2014.
 
Jørgen Kofoed med Diplom.


Et billede fra Sildefesten i Hasle 2008.


Harmonika Horrana på Sandvig Scenen 2014.
 
Harmonika Horrana på Slottet i Rønne 2007.

Jørgen som forsanger

År 2013 - 2014 var Jørgen
forsanger da Harmonika-
festivallen i Hasle åbnede.